Podľa Asada krajina čelí "skutočnej vojne", podporovanej zvonku

03.06.2012 Celý región

Bejrút 3. júna (TASR) - Sýrsky prezident Bašar Asad dnes povedal, že jeho krajina čelí "skutočnej vojne", podporovanej zahraničnými jednotkami.

Asad v prejave v parlamente, vysielanom sýrskou televíziou, uviedol, že Sýria nečelí politickému problému, ale pokusu o rozkol a deštrukciu národa.

"To, čomu čelíme, je (pokus) vyvolať náboženský konflikt a nástrojom na to je terorizmus," vysvetlil Asad. Prisľúbil, že jeho vláda bude pokračovať v boji proti "ozbrojeným teroristom".

Zároveň sýrsky prezident zdôraznil, že je pripravený na dialóg, ale nie s členmi exilovej opozície. "Dvere sú otvorené a sme pripravení začať dialóg, ale nie s tými, ktorí sú spojení so zahraničnými mocnosťami," tvrdil sýrsky prezident.

Podľa Asada existuje časť opozície, ktorá stále čaká na signály zvonku. Prejav sýrskeho prezidenta bol prvým od masakry v meste Húlá, pri ktorej zahynulo vyše 100 ľudí, z toho takmer polovica detí.

Asad ponúkol podobné posolstvo ako v predchádzajúcich prejavoch, keď z povstania obviňoval teroristov a zahraničných extrémistov, pričom sľúbil ochraňovať národnú bezpečnosť.

Po roku od začatia revolúcie v krajine OSN uviedla, že v Sýrii prišlo o život 9000 ľudí, ale odvtedy už zomreli stovky ďalších. Sýrski aktivisti tvrdia, že počas násilia zahynulo 13.000 ľudí.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región